وعده های دروغین احمدی نژاد و دار و دسته اش به پرستاران

 

روزنامه مردمسالاری: "آيا نماينده دولت، نظر دولت و رييس جمهور محترم را منعکس مي کند يا براساس خواست و سليقه خود مسايل را مطرح مي کند و اگر چنين نيست چرا دستور استخدام 23 هزار پرستار و سه بار دستور کتبي رييس جمهوري عملي نمي شود". اين سوال کليدي بيانيه تحليلي شوراي عالي سازمان نظام پرستاري جمهوري اسلامي ايران در پي تصويب نشدن پيشنهاد کميسيون بهداشت و درمان مجلس براي رفع کمبود نيروي پرستاري در برنامه پنجم توسعه بود که ديروز منتشر شد.


بگذاريد داستان را از اول بازگو کنيم : "محمود احمدي نژاد که به مناسبت ميلاد حضرت زينب (س) و روز پرستار در جمع پرستاران سخن مي گفت با بيان اينکه شرايط کار پرستاري در نظام سلامت کشور ارتقاي چشمگيري داشته است از وحيد دستجردي وزير بهداشت خواست هر چه زودتر آگهي استخدام 23 هزار پرستار را که مورد نياز جامعه بهداشت و درمان کشور است منتشر کند. وي همچنين با انتقاد از پايين بودن کارانه پرداختي به پرستاران از وزيرش خواست قانون نظام بهره وري خدمات پرستاري را که به تازگي تشکيل شده است ، اجرا کند. ".آخرين روز فروردين اين خبر با آب وتاب و نمايش شادماني پرستاران از صدا وسيما پخش شد تا داستاني تازه از اميدها و نااميدي ها براي اين قشر زحمتکش از جامعه پزشکي ايران رقم بخورد ، داستاني که به نظر نمي رسد پايان خوشي داشته باشد. در همان زمان تاکيد وزير بهداشت هم تاييدي بود بر جدي ترشدن اين موضوع براي پرستاران و اميدوارشدن آنها به اينکه استخدام پرستاران امري جدي است و امسال بايد اجرايي شود چراکه وزير بهداشت گفته بود قانون ارتقاي بهره وري مصوبه هيات دولت و قانون مجلس است پس امسال حتما و بايد اين قانون اجرايي شود.


دليل وحيددستجردي براي اين همه پافشاري اين بود که اگر مجلس براي تصويب استخدام 23 هزار پرستار در برنامه پنجم توسعه در صحن علني مخالفت کند به معناي آن است که با قانون خودشان موافق نيستند. دستجردي همچنين اعلام کرده بود: کارشناسان و معاونان وزارت بهداشت طي جلسات مختلف در معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري شرکت کرده و در مورد تعداد پرستاراني که بايد استخدام شوند و همچنين بار مالي اين قانون به توافق رسيده اند بنابراين بايد تامين اعتبار لازم از سوي معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري براي استخدام 23 هزار پرستار صورت گيرد.

وعده اي که منتفي شد

 

شايد پرستاران بعد از اين دستور رييس دولت و تاکيد وزير منتظر بودند تا بلافاصله اجراي آن را شاهد باشند اما دو ماه گذشت و همچنان خبري نبود تا اينکه در نهم تيرماه وزير مربوطه با اعلام اينکه استخدام پرستارها در شرف انجام شدن است، گفت: جلسات کارگروه، مرتب ميان اين وزارتخانه و معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيس جمهور برگزار مي شود و در اين جلسات هم درباره مسائل اداري و هم مسائل اعتباري جذب پرستارها بحث و تبادل نظر مي شود.
وزير بهداشت همچنين گفت: موضوع استخدام پرستارها حتما با موضوع کاهش ساعت کار آنها همراه خواهد بود. احمدي نژاد در سخنراني 30 فروردين خود از وزير بهداشت خواسته بود قانون نظام بهره وري خدمات پرستاري را از ابتداي فروردين امسال اجرا کند.


40 روز بعدغضنفر ميرزابيگي رئيس کل سازمان نظام پرستاري با اشاره به عدم تحقق وعده احمدي نژاد گفت:از مجموع 600 هزار کادر بهداشتي که خدمات سلامت به مردم مي دهند 50 درصد پرستار و تنها 7/7 درصد پزشکان هستند. اما معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري با کارشکني از عملي شدن اين وعده جلوگيري مي کند.


نيمه اول سال در حالي به پايان رسيد که همه چيز تازه به نقطه اول رسيده بود; چرخه اي که انگار در سازوکار دولتي پاياني ندارد و همواره براي موضوعات مختلف تکرار مي شود. ابتدا وعده مي دهند، سازمان مربوطه پيگيري مي کند، مجلس موافقت مي کند و در نهايت دولت براي اجرايي نشدن، به نداشتن اعتبار اشاره مي کند و طرح نافرجام مي ماند. قرار بود که شرايط کار پرستاران بهتر شود. به جاي افزايش ساعت کار و دريافت اضافه کار، 23هزار نيروي پرستاري به مراکز درماني افزوده شود تا هم شرايط درمان بيماران بهتر شود و هم اين قشر از زير بار طاقت فرساي کار زياد خارج شوند. اما همه اين ماجراها پس از 6 ماه چرخش در وزارتخانه ها و مجلس و ساختمان پاستور به بن بست رسيد و رئيس شوراي عالي نظام پرستاري خبر از افزايش ساعت کار پرستاران و دريافت اضافه کار داد. شهريورماه شمس الدين شمس رئيس شوراي عالي نظام پرستاري اجرا نشدن اين طرح را مورد انتقاد قرار دادوخبر داد که استخدام 23هزار نيروي جديد در کميسيون تلفيق مجلس راي نياورده و نماينده دولت نيز بار مالي آن را نپذيرفته است.


رئيس سازمان نظام پرستاري ايران هم با تاييد مخالفت کميسيون تلفيق و نماينده دولت با مصوبه استخدام 23هزار نيروي جديد پرستاري نيز اظهار داشت: قرار شده اين موضوع مجددا در صحن علني مجلس و در قالب برنامه پنجم مطرح و بررسي شود. وزير بهداشت که خود نيز وعده استخدام پرستاران را داده بود و بر اجراي دستور رئيس جمهور تاکيد کرده بود، بر مخالفت نماينده دولت صحه گذاشت و با اشاره به جلسه کميسيون تلفيق مجلس درخصوص تامين اعتبار استخدام 23هزار نيروي جديد پرستاري گفت: نماينده دولت نبايد با تامين اعتبار مالي اين مصوبه مخالفت مي کرد!

 

دوباره وعده!

 

بعد از اين اتفاق اما وزير بهداشت در 19 مهر ماه همان وعده منتفي شده را دوباره به خاطر آورد وگفت: استخدام 23 هزار پرستار قطعا انجام مي شود و هيچ مقام دولتي نمي تواند در مقابل دستور رئيس جمهور ايستادگي کند. مرضيه وحيد دستجردي آنروز در همايش بررسي مسائل پرستاران در تالار وزارت کشور گفت: وزارت بهداشت علاوه بر استخدام 23 هزار پرستار به 50 هزار پرستار ديگر طي 5 سال آينده نياز دارد. وي با اعلام اين مطلب که هيچ وزير و معاون رئيس جمهوري نمي تواند در برابر دستور رئيس جمهوري براي استخدام 23 هزار پرستار ايستادگي کند، افزود: وزارت بهداشت قطعا دستور رئيس جمهوري مبني بر استخدام 23 هزار پرستار را اجرا مي کند.
وزير بهداشت، خواستار همراهي مسوولان دولت براي استخدام پرستاران شد و افزود: ما براي استخدام پرستاران نياز به مجوز قانوني داريم که بايد مجلس به صورت طرح يا در قالب برنامه توسعه آن را تصويب کند.


در اولين واکنش ها به خبر رد استخدام پرستاران، رئيس کميسيون بهداشت و درمان به عنوان يکي از مسوولان که ممکن بود مطالبات پرستاران متوجه وي شود، موضع گيري کرد. شهرياري از وزارت بهداشت خواست لايحه استخدام 23 هزار پرستار را به مجلس ارائه کند زيرا تا زمان مصاحبه اين مسوول، هيچ لايحه اي از سوي دولت براي استخدام پرستاران به مجلس ارائه نشده بود. حسينعلي شهرياري در جمع خبرنگاران گفته بود: "پيشنهاد استخدام 23 هزار پرستار 400 ميليارد تومان بار مالي دارد که نه در قانون پنجم هست و نه در لايحه دولت." به گفته وي پيشنهادي که در کميسيون تلفيق ارائه شده، نه در لايحه دولت به مجلس ارائه شده و نه در قانون پنجم توسعه دولت چنين پيشنهادي داده است. بلکه موضوع اين طرح توسط برخي همکاران در کميسيون تلفيق پيشنهاد داده شده است که آنجا به علت اينکه بار مالي داشت مورد موافقت قرار نگرفت.


وي همچنين با اشاره به اين که هم اکنون 83 هزار پست سازماني خالي در وزارت بهداشت وجود دارد که بايد براي استخدام نيروها هماهنگي هاي لازم صورت گيرد، اضافه کرد: اشکال کار اين است که قبل از صدور مجوز استخدام بيمارستان افتتاح کرده ايم تا قدري از مشکلات مردم را رفع کنيم. علاوه بر آن هرکس مي خواهد در دوره فعاليت خود اقدامات خود را به بهره برداري برساند. دولت نيز علاقه دارد زودتر خدمت رساني کند و براي افتتاح فشار مي آورد.

 

چرا به مردم اميد بيجا مي دهند؟

 

دکتر مرندي، از اعضاي کميسيون بهداشت که به عنوان يکي از منتقدان سياست هاي بهداشتي دولت، همواره نظرات مستقلي داشته، درباره عدم استخدام پرستاران گفت: اين اعداد و ارقام ناگهاني که گفته مي شود مثلا چند هزار نفر را يک شبه استخدام کنيد و بعد مشکلات عملي کار پيش مي آيد، اعتماد مردم را به دولت خواهد کاست. وقتي رئيس جمهور مي داند ضرورتي براي اين تنگنايي که قرار است ايجاد شود، وجود ندارد و مطمئن نيست اين حرف مورد قبول ديگران از جمله مجلس قرار مي گيرد، اميد بيجايي را در ذهن گروهي از تحصيلکردگان به وجود مي آورد و نتيجه اين مي شود که مردم اعتماد خود را از دست مي دهند.


وي علي رغم اعتقاد به اينکه نياز بازار سلامت به تعداد پرستاران بسيار بيشتر از شرايط فعلي است، افزود: اگر با استانداردهاي بين المللي خود را مقايسه کنيم، مي بينيم که بسيار عقبيم و نياز فراواني داريم. ولي موضوع اين است که ما مطابق استاندارد عمل نمي کنيم. اکنون در نقاط محروم و شهرستانهاي دور افتاده، نياز به نيروهاي پيراپزشکي و پزشکي بسيار زياد است، ولي اين دليل نمي شود بدون کار کارشناسي، حرفي را بزنيم و به صورت شعاري بخواهيم موضوع را مطرح کنيم.
به اعتقاد وي، قبل از علني شدن تصميم دولت براي استخدام پرستاران، بايد متن لايحه آماده مي شد و بعد از راي گيري و تصويب، به پرستاران قول استخدام مي دادند ولي اکنون فقط وضعيتي پيش آمده که مجلس و دولت اوضاع و احوال فعلي را گردن يکديگر مي اندازند و مشکلات را به ديگري نسبت مي دهند.

 

بازهم مخالفت دولت و مجلس

 

بالاخره بار ديگر در 17 آبان ، در ادامه بررسي لايحه برنامه پنجم توسعه کشور نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و نماينده دولت با پيشنهاد لحاظ شدن استخدام پرستار به صورت سالانه و جذب 23 هزار پرستار و تامين نيروي انساني براي واحدهاي بهداشتي و درماني در لايحه برنامه پنجم توسعه کشور مخالفت کردند.


در اين پيشنهاد که از سوي حسينعلي شهرياري، انوشيروان محسني بندپي و امير حسين قاضي زاده مطرح شده آمده است، دولت موظف است سالانه 15 هزار نفر از نيروهاي بهداشتي و درماني را به گونه اي استخدام کند که حداقل 55 درصد آن را کادر پرستاري تشکيل دهند اما اين پيشنهاد به علت مخالفت نماينده دولت و تذکرات متعدد به تصويب مجلس نرسيد. حسينعلي شهرياري، رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس که پيشنهاد جذب سالانه 15 هزار نفر از نيروهاي بهداشتي و درماني را به صورت استخدامي در بند الحاقي به يکي از مواد لايحه برنامه پنجم توسعه کشور داده بود ، گفت: رئيس جمهور چندي پيش در مراسمي در جمع پرستاران کشور با مخاطب قرار دادن وزير بهداشت و درمان خانم دکتر دستجردي دستور دادند که 23 هزار پرستار تا 2 ماه آينده جذب شود و پس از آن به پرستاران گفت اگر اين طور نشد به من بگوييد تا با وزارت بهداشت و درمان برخورد کنم.
وي افزود: اين سخنان رئيس جمهور از شبکه هاي صدا و سيما پخش شد و ميليون ها نفر آن را ديدند اين در حالي است که دولت در لايحه برنامه پنجم توسعه کشور هيچ سخني از اين جذب پرستار و نيرو در بخش بهداشت و درمان نياورده است. شهرياري ادامه داد: بر اين اساس کميسيون بهداشت و درمان در جلسات کميسيون تلفيق پيشنهاد جذب پرستار براي واحدهاي بهداشت و درمان را داد که در اين جلسه نماينده دولت با اين پيشنهاد مخالفت کرد و در کميسيون هم ما موفق نشديم اين قول رئيس جمهور را در لايحه برنامه پنجم بياوريم بنابراين تلاش کرديم به صورت ماده الحاقي به لايحه آن را مربوط کنيم. رئيس کميسيون بهداشت مجلس همچنين از نماينده دولت خواست تا با اين بند الحاقي و مکلف کردن جذب نيروي انساني در وزارت بهداشت مخالفت نکند چرا که اين موضوع در پي دستور احمدي نژاد در جمع پرستاران است و وي نيز از قبل با اين دستور نظر موافق خود را اعلام کرده ، اما اين چنين نشد!

 

واکنش ها به عدم پايبندي به وعده

 

رئيس انجمن پرستاري ايران در واکنش به خبر مخالفت مجلس و دولت با استخدام 23 هزار پرستار گفت: به نظر مي رسد اين موضوع در بدنه دولت هنوز دچار اختلاف نظر است و به توافق نرسيده اند.


ابوالفضل جارياني اظهارداشت: نمايندگان مجلس به خصوص اعضاي کميسيون بهداشت و درمان در بحث سلامت سنگ تمام گذاشته اند و فقط برخي از نمايندگان در خصوص موضوع استخدام پرستاران دچار ابهامند و با آن مخالفت کردند. در بيانيه تحليلي شوراي عالي سازمان نظام پرستاري هم با اشاره به دستور رييس جمهوري براي استخدام 23 هزار پرستار در روز پرستار امسال آمده است: به دنبال اين دستور، حرف و حديث ها و سر و صداي زيادي از طرف بعضي افراد ايجاد شد و اعلام کردند که استخدام پرستاران بايد براساس تصويب مجلس صورت گيرد. با توجه به بررسي قانون برنامه پنجم توسعه در مجلس شوراي اسلامي براي حل يکباره معضل کمبود شديد نيروي انساني پرستار، سازمان نظام پرستاري با توافق وزارت بهداشت و اکثريت قاطع اعضاي کميسيون بهداشت و درمان مجلس پيشنهاد 1/5 نفر نيروي پرستار به ازاي هر تخت را ارائه کردند و از دولت و مجلس خواستند بر اين مبنا استخدام 23 هزار نيروي پرستاري براي اجراي قانون ارتقاي بهره وري و همچنين پيشگيري از معضل کمبود شديد نيرو در طول سال هاي برنامه پنجم توسعه به دليل گسترش تخت هاي بيمارستاني، سالانه با استخدام حدود 15 هزار نفر نيرو با ترکيب 55 درصد به کارگيري از پرستاران، براي نظام سلامت موافقت کنند اما مخالفت نماينده دولت، کميسيون تلفيق و نمايندگان مجلس، دست اندرکاران نظام سلامت به ويژه جامعه بزرگ پرستاري کشور را در بهت فرو برد و شوکه کرد.
در ادامه اين بيانيه سوالاتي درباره عملکرد نماينده دولت و مجلس درباره استخدام پرستاران مطرح شده و آمده است: "آيا نماينده دولت، نظر دولت و رييس جمهور محترم را منعکس مي کند يا براساس خواست و سليقه خود مسايل را مطرح مي کند و اگر چنين نيست چرا دستور استخدام 23 هزار پرستار و سه بار دستور کتبي رييس جمهوري عملي نمي شود. نماينده دولت به چه استنادي کل نيروها به ازاي هر تخت را 2/7 اعلام مي کند در صورتي که با گسترش و افتتاح تخت هاي جديد هم اکنون نسبت پرستار به تخت از0/7 به کمتر از 0/5 کاهش پيدا کرده است. علاوه بر آن افزايش نيروهاي اداري، مالي و غيرپرستار چه ارتباطي به تعداد نيروي پرستار به ازاي هر تخت دارد. از طرف ديگر نماينده دولت در مخالفت با اين پيشنهاد فرموده اند که با سازوکارهاي داخلي دولت براي استخدام و اجراي دستور رييس جمهوري اقدام خواهيم کرد که اين صحبت نقض غرض است چون از دستورات متعدد رئيس جمهور حدود هفت ماه گذشته و تاکنون اقدامي صورت نگرفته است.
اما جالب ترين اخبار اين است که معاون درمان وزارت بهداشت با بيان اين که پس از مصوبات اخير مجلس بحث استخدام پرستاران منتفي نشده است، گفت: در اين زمينه منتظر تصميم دولت هستيم. حسن امامي رضوي درباره مخالفت مجلس و نماينده دولت با استخدام سالانه 15 هزار نيروي بهداشتي - درماني و از جمله استخدام 23 هزار پرستار در برنامه پنجم توسعه، گفت: انتظار آن بود که استخدام پرستاران و نيروهاي بهداشتي - درماني مورد نياز حوزه سلامت در صحن مجلس به تصويب برسد و به اين ترتيب مشکلات مربوط به استخدام در وزارت بهداشت حل شود.
امامي رضوي در پاسخ به سوال خبرنگاران مبني بر علت مخالفت نماينده دولت با استخدام پرستاران در صحن علني مجلس، گفت: از علت مخالفت نماينده دولت با استخدام 23 هزار پرستار اطلاعي ندارم. اما به نظر مي رسد مشکل در عدم هماهنگي ميان معاونت هاي مختلف رياست جمهوري است; چرا که معاونت توسعه سرمايه انساني اعلام کرده که مجوز اين امر بايد از مجلس گرفته شود و از طرف ديگر معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري در صحن مجلس اعلام کرد که اين موضوع از اختيارات دولت است و در دولت قابل حل است.