فرش فارس را زنان زحمتکش با دست مزد زیر خط فقر می بافند

 

خبرگزاري حکومتی ميراث فرهنگي ـ گفته مي شود فرش بافت جفت ندارد چرا که برگرفته از ذهن خلاق زناني ست که محاسبات و نقشه نمي دانند، از طبيعت الهام مي گيرند و با سليقه يي برگرفته از طبيعت شان مي بافند. فرش فارس از لحاظ دوام، طرح و رنگ بي نظير است. رنگ هايي کاملا طبيعي و دارهايي زميني تا به استقامت آن بيفزايد. امروزه زنان عشاير و روستايي به عنوان تنها بافنده هاي فرش فارس اگر دست به دار مي برند به اين دليل است تا تامين کننده بخشي از مخارج زندگي شان باشند چرا که براي آنها تامين مواد اوليه و بافت پرزحمت و قيمت بسيار پايين مقرون به صرفه نيست.  اين درحالي است که هيچ نهادي از اين قشر هيچگونه حمايتي نمي کند
 
بهنام محمدي کشکولي کارشناس دستبافته‌هاي فارس مي گويد: با اينکه فرش هاي فارس غالبا از رنگ هاي گياهي تهيه مي شود و بسيار بادوام است اما هيچ حمايتي از اين نوع فرش نمي شود.
 
وي افزود: درحاليکه تمامي بافنده هاي اين دستبافته ها زنان هستند وبا استفاده از دارهاي افقي که  بسيار بافت پرزحمتي است  به طوري که هر بافنده در ماه تنها ا تا 1.5 متر مي تواند ببافد و دستمزد آن 40 تا 50 هزار تومان است ديگر انگيزه يي براي بافت باقي نمي گذارد. در اين ميان واسطه ها با قيمت پايين از بافنده ها مي خرند و با قيمت هنگفتي به تاجرها مي فروشند. البته در اين ميان تاجرها با گذاشتن نمايندگاني در منطقه با مغلوب کردن القائات بافنده و همچنين دادن طرح و نقشه و پرداخت حداقل دستمزد فرش را تحويل مي گيرند که بارها هم اتفاق افتاده که بافنده به دستمزد خود نرسيده است.  در حال حاضر تنها حمايتي که از اين قشر شده دادن کارت بافندگي به آنها بوده است.
 
محمدي همچنين با اشاره به اينکه متولي بافت هاي داري صنايع دستي و متولي فرش و دستبافته ها وزارت بازرگاني و مرکز ملي فرش است ادامه داد: با توجه به اينکه متولي فرش دو نهاد قدرتمند هستند ولي هيچگونه حمايتي از توليد کننده نمي شود توليد کننده و فروشنده و بازارياب بايد به طور مجزا ولي مکمل هم در کنار يکديگر قرار بگيرند.  وي افزود: اکثردستبافته هاي استان فارس در حاشيه بافته مي شوند و هيچ کارگاه متمرکزي وجود ندارد. کاملا غيرمتمرکز و هر کس در خانه خودش مي بافد. و بافنده ها براي گرفتن تسهيلاتي اندک بايد از روستا به شهر بيايند شرايط سختي که براي آنها تنها مستلزم هزينه است.


 
غلام رضا حيدري مدير توليد يک موسسه توليد و فروش در خصوص چرخه دلال گري و واسطه گري و بازاري شدن فرش فارس مي گويد: چرخه دلال گري و واسطه گري از نقطه يي شکل مي گيرد که بافنده مواد اوليه را مي خرد که کيفيت آن مشخص نيست و با واسطه گري فرش چند دست مي چرخد.در همين چرخه توليد به دليل عدم نظارت صاحبان اصلي بر کيفيت و توليدات فرش تاثير منفي مي گذارد. وي در ادامه افزود: مراکز تهيه مواد اوليه تعهد کافي به فرش ايران ندارند و از هر رنگي استفاده مي کنند به طوري که اصالت فرش ايراني رعايت نمي شود درحالي اگر کار به دست شرکت هايي خصوصي که تعهد به فرش ايران دارند با استفاده از بازارياب هاي بين المللي اطمينان خاطري را براي مصرف کننده و توليده بوجود مي آورند.